14.12.10

Biskut Milo Seterika.


Nak jadi kreatif dan inovatif? Contohi budak budak asrama. Kenapa mereka?

1. Biskut Milo Seterika
Mereka berjaya menghasilkan satu produk makanan baru dengan hanya menggunakan serbuk Milo dan seterika. Saya pasti syarikat Nestle sendiri tak terfikir produk Milo 3 in 1 mereka akan diseterika dan bukannya dituang ke dalam cawan.

2. Sudu Polisterin
Mereka juga berjaya menghasilkan sudu dengan hanya mematahkan cebisan polisterin. Tidak perlu saya huraikan lagi tahap inovatif tindakan mereka ini. Patah=sudu. Patah=sudu.

3. Megi Gayung
Ok yang ni saya tak pasti samada mereka kreatif atau hanya terdesak kerana tak jumpa bekas yang lebih meyakinkan untuk masak megi kari kegemaran mereka.

Anda pernah/sedang duduk di asrama? Apakah perkara paling kreatif anda pernah buat?

147 ulasan:

  1. penah buat milo iron 2..hee ^_^

    pas2 makan ramai2 nasi lembik campur kicap je dlm periuk nasi elektrik..haha

    BalasPadam
  2. haha yg nie mmg aku igt.
    yg milo tu kite wat kat bilik gosok, yg nasi lemak tu time kite makan n.lemak yg papa jual lps prep, yg megi tu time lps light off.syahdu siot...

    BalasPadam
  3. ala2.. teringat kenangan masa blaja.. T_T

    BalasPadam
  4. masa dekat U, ramai2 berkumpul dalam satu bilik semata2 nak berbuka sama2.. bilik tu sendat, sampaikan orang nak masuk keluar pun dah tak boleh. :D

    Pendapat anda?
    Dalam hidup ini, kadang-kadang

    BalasPadam
  5. milo iron jadik biskut? whoaaaa

    BalasPadam
  6. masak dalam periuk nasi??? hiks pnh x korg wat?? mmg besh siap goreng ikan masak tomyam...huhu rindu zaman dok asrama dulu..^_^

    BalasPadam
  7. hahhahaha..part sudu polisterin tuh da biasa buat..terdesak lupa nak bekal sudu dari rumah..muehehehehe....kawan plak pernah dapat hadiah milo seterika tuh..hahhaha,memang mantopp la..

    BalasPadam
  8. yang polistrin pakai sudu tu adalah time bila ada ceramah lepas tu student dpat bihun. lepas tu kena pulak dorang tak bg sudu, dan para pelajar kebulur ni pun dah tak tahan nak makan bau bihun tu bukan main wangi lagi, maka ambik alternatif patahkan polistrin T___T

    BalasPadam
  9. tak paham. tak paham..
    jap..yg milo seterika tu jadi ape??
    tak pernah buat.

    tp yg sudu polisterin n magi gayung tu tau..
    tak pernah buat sbb tak selera..tp tau kawan2 buat.
    hehe
    (huhu, tak adventurenye kehidupan sy kt asrama dulu..skema! ;p!)

    BalasPadam
  10. :biskut milo tuh penah buat.hehehe.sedap!.yang pasal mkm maggi tuh.saya penah ternmpk budk aspura mkn maggi dlm gayung mlm2 bute..ahah.(bkn skoding ye).hehe.

    BalasPadam
  11. kenangan tu x bleh dilupakan. taun dpn dpt buat lg.. :)

    BalasPadam
  12. ok, saye ade dua.

    aspura(asrama putera) masak telur atas iron. Terdesak lapar kot?

    aspuri (asrama puteri)
    senior meluruskan rambut nya dengan iron.

    Okey.

    BalasPadam
  13. Hahahahaha. lawak2. =D Tp kenyang gak perut kan.

    BalasPadam
  14. aku pernah buat milo seterika. sedap woo. teringat jd budak teknik.

    makan meggi dalam baldi lagi best.
    sekali ramai2 syok.

    BalasPadam
  15. wahaha~ semua aku penah buat!

    biskut seterika, cara senang utk tukarkn serbuk milo tu jd biskut. hehehe

    yg sudu polisterin pun. tp klu mkn megi, lg sedap pakai hanger yg sudah dipatahkan jd dua, bikin chopstick

    time kami, gayung2 x pakai. kami pakai baldi terus. hahahaha. suruh junior cuci baldi bersih2 sampai berkilat, pastu baca fatihah sikit baru la masak megi. hua3

    BalasPadam
  16. hahaha betul betul!
    mcm2 resipi ade.
    makan meggi ngan serunding, air oren susu. sume bende la try. XD

    BalasPadam
  17. kreatif ! nak idop..pandai2 le kan.. :)

    BalasPadam
  18. hahaha, OMG !! semua benda tu saya pernah buat.

    masa 1st time buat biskut milo tu dulu, terletak sterika tu lama sangat sbb tak pasti yg milo tu dah keras ke belum, nak sentuh tak boleh sebab panas, pastu terus jadi keras macam kayu, tak boleh makan. tapi dah kebulur sgt masa tu, makan je laaaah HAHAH

    tapi ada 1 lagi, sedara saya cerita, kat asrama diorg masak telur atas sterika tu, HAHAHA kesian sgt xDD

    BalasPadam
  19. haiyaa. rindu seyh nak duduk hostel.
    iron milo tu memang legend. hahahh.
    sape yg penah duduk hostel tapi tak tahu, memang buat malu jek :)

    BalasPadam
  20. hahaha..semua tu pernah berlaku kat asrama..tapi ade lagi yang budak asrama nie jadi kretif..

    baldi-beli sosej masak guna baldi dengan air panas..kekah satu dorm..

    sumpah rindu zaman tu balik..

    BalasPadam
  21. waaa! tak sangka eh semua asrama memang ade trend macamni ;D tapi, yg lagi hardcore time asrama dulu, mkn meggi dlm baldi, eeee yeekk.

    BalasPadam
  22. masak kuah kacang dlm periuk nasi...perghhhhhhhh...trus hangettttttt

    BalasPadam
  23. mende yang paling kreatif fiq pernah wat: kasi tingkap kelas lekang (patah, rosak).

    BalasPadam
  24. Tanpa Nama14.12.10

    oh saya goreng telur atas iron dlu..berkesan cube lah! haha satu lg
    bubur nasi instant masak dlm heater..berkesan juge..haha

    -Stanxa

    BalasPadam
  25. sedapnya nasik lemak papa....!!

    BalasPadam
  26. pehhhh...kreatif abes...x terfikir nak wat gitu...hahaha
    makan milo terus camtu x sembelit ker????

    BalasPadam
  27. milo tu memang sedap.haha.rangup.duduk kat asrama mestilah kreatif.kalau tak tak hidup.haha.kena ceria kan hati juga.

    BalasPadam
  28. wahh! rindu siot nk masuk asrama balik! sangat3!

    BalasPadam
  29. sangat suka milo tu!!duduk asrama mmg buat student jd kretip.. macam2 sanggup buat sebab life kat hostel terhad tak macam dekat rumah everything is available.

    BalasPadam
  30. yang polisterin tu penah. sebab desperate xde sudu. yang meggi tu xpenah. tapi ade lagi dasyat kawan aku ajak makan meggi dalam baldi. empat bungkus dorang masak. aku memang geli nak makan sebab baldi yang dorg guna memang kotor sebab letak baju berdaki dorang lepas bersuka. lepas tu ajak makan. sumpah aku tak makan. geli gilerrr.. pengotor

    BalasPadam
  31. mende paling kreatif kat asrama?
    aku gunting selimut aku wat lanskap projek akhir sem.
    ada gak membe potong laci meja, hehehe..nasib x kantoi..

    BalasPadam
  32. pernah :

    - masak telur atas seterika....
    - iron nestum.. lebih kurang cam biskut milo seterika la.. pastu jual kat kawan2 hahahaha!!!!
    - rebus telur dalam heater...
    - mandi dalam kolah asrama ... erk! kreatif ke nakal eh kalau camtu????
    - makan megi dalam baldi selalu budak lelaki... selambeeee...
    - tahun baru buat bunga api guna penyangkut baju... goyang2kan penyangkut baju tu...
    - patah2kan penyangkut baju wat chopstik!!!
    huuhuhu tulah yang saye pernah buat.. huhuhu kelakau je bile ingat balik!!!!

    BalasPadam
  33. lagi mende kreatif?
    -baju x strika, lipat elok2 pastu letak bawah tilam.
    settle.
    -mi goreng segera x pakai sudu, tp tupperware berpenutup, dah buang air dia, pastu masukkan sgala rempah n kocak hingga cukup rasa.shake shake!
    -slerakkan katil agar xde yg gatal menumpang tido.haha.
    -masak mi sgera mana guna bekas dah, tuang air panas dalam plastik tu trus..

    BalasPadam
  34. macam saya yang kedekut ni selalu letak megi dalam cawan minum.. so no kongsi2.. nak makan beli sendiri.. kalau letak dalam mangkok nanti sorang2 datang ngecek.. makan memang le sesuap tapi kalau dalam dorm ada 20 orang.. mau 20 suap.. haha.. tapi tak baik amalkan ni nanti kawan lari.. agaknya paling kreatif time sportcheck dorm.. campak hp luar tingkap.. esok lusa ambik balik.. nasib baik tingkap jenis cabut pasang..

    BalasPadam
  35. ha-ah linda, penyagkut baju wat chopstick..hahahaha..
    rindu betul hostel-life..

    BalasPadam
  36. dasuki: tulah... dari zaman asrama sekolah sampai ke zaman kolej.. still wat benda yang same.. hehehe..

    memang rindu gile.... :'(

    BalasPadam
  37. haha...rindu betul kat biskut milo seterika tue..lame dah xbuat..teringat time skul asrama..

    BalasPadam
  38. rindu lorr zaman asrama....
    pnah la buat no 1 dan 2...yang ke-3 tu xwat, gne tupeware dan mengakibatkan tupaware kna buang sbb malas basuh**makin senior makin malas...
    suka beli makanan, then makan ramai2 **rebut2 baru syiok...
    pastu, awal tahun akan amik adik2 angkat supaya time dedication akan dapat banyak cokelat n hadiah...well memang perangai keji

    BalasPadam
  39. ahahah lawak ok. sy buat no.1 dan 2 je, no 3 tak pernah! hahhaha

    perkara kreatif kami pernah buat adalah memasak nasi goreng dlm rice cooker. padahal asrama xleh memasak! wakaka

    BalasPadam
  40. pernah gosok milo tu!! sumpah seronok. hahaha...yang gayung setakat ni perempuan sopan macam aku tak pernah buat. ngeh ngeh

    BalasPadam
  41. yang nombor satu tu,
    pernah la buat,
    kawan2 ajar.
    HAHAHAHA..
    kenangan asrama takda sebab dah masuk universiti baru mula duk kolej.
    ^___^

    BalasPadam
  42. Ashraf15.12.10

    ermm..ak penah msak megi guna air milo panas time supper..bila megi da kembang, tuang milo dlm cwn. megi tu cmpur la plak ngan prencah dia..agk kreatif bila tada air pnas

    BalasPadam
  43. yg milo tuh penah buat..sedap2

    BalasPadam
  44. hahahahah...serius penah buat yg nombor satu je..rasanya dok asrama, menyorok la paling kreatif..tak leh dikesan warden..haha

    BalasPadam
  45. pakai selipar jepon lain2 color sbb selipar slalu kene rembat oleh kaki rembat., mandi air pili bomba time xde air, haha.

    BalasPadam
  46. lagi 1, buat air shake pakai botol je. tp biase gune 3 in 1 la, snng. cepat & sedap. boleh dicuba dmnane saje. haha

    BalasPadam
  47. bab milo tue, aku tak pernah buat.
    yang lain tue biasa. Masak megi dalam baldi pon penah..

    lagi satu, kutip sabun basuh yang diorang tak pakai kat bilik air, keringkan, lepas tue tumbuk jadi sabun serbuk.. koh koh koh

    BalasPadam
  48. iron baju atas bantal keras
    time tu ade satu je iron board dlm dorm
    penghuni dorm 20 org plak...
    mne sempat..
    ktorg redah je amk bantal keras tu.
    hahahaha...

    BalasPadam
  49. waa...kenangan mse asrama.hehe.
    milo 3in1 2 d tebuk2 dulu plastiknye then baru iron. :)
    budak laki lg expert mkn megi dlm baldi.
    jd hantu kaco budak ppuan..
    poteng prep, ponteng riadah... fly..
    plg x best bile time bday.. kne rumble teruk gile.. :P

    BalasPadam
  50. hahaha sterika milo tuh penah kot..senior y ajar mase zaman naive dulu..agaga~
    masak soup campbell gune heater sebab terdesak terliur nak makan...hee~

    BalasPadam
  51. hahah~~
    membe gune tupperware tuk wat air sebeb xde jag~~
    klaka jer~~

    ps:die dak asrama..
    saya tidak~~

    BalasPadam
  52. encik conteng2 aka encik fadhli: saye da notice blog ni since yg pasal kau berak kau basuh tu lagi. err btol ke tajok?
    mase tu blom folo, usha2. besh. follower kamu mase tu kire ramai tp sikit (camne tu)
    tp skrg.......BRAVO brother! keep it up..

    karya anda dekat di hati.
    (ok ini sgt pjg dan, biskot milo di atas is my fave!)

    BalasPadam
  53. waduh.. kenanga silam ni.. haha..
    milo mmg mknn pagi n tgh mlm.. kuat stdy katekan.. ces
    - rebus telo, fishball n ikan (pancing kat kolam asrama) dalam heater.. haha
    - megi dlm baldi time wat majlis makan beso..
    - letak trus air panas dlm plastik megi
    - cucuk jarum kat digit n gangang public phone nak dpt ckp lame..
    - kerane bajet lari.. gune fire extinguisher kene kan kwn y smbut bzday..
    - kat selipo wat mark besow2
    oh.. xleh lupe.. masuk makamah kat asrama.. kah kah..

    BalasPadam
  54. fuhh.. entri kli ni mmg buat saye teringt time kat ostel dulu... memg sebijik la sumenye~! thanks :)

    BalasPadam
  55. tak guna gayong pon, masak je teros dlm plastic megi tu. best gak ah. seb baik plastic megi takleh makan, kalo tak sure 100% berbaloi beli megi haha

    BalasPadam
  56. haa.. saya pun ade pengalam sebegitu..

    tak payah iron baju..letak baju bawah tilam asrama semalaman..hasilnya seperti di iron ehehe

    satu malam tu ade sorang budak beli satu kotak megi..kongsi2 la duit.. pastu masak sume megi tu dalam baldi guba heater..lapar punya pasal..makan jela..walaupun baldi tu dah guna rendam baju ehehe.

    BalasPadam
  57. wah.. sme la... pernah wat sume nie dlu time jd bdk hostel dlu.. huhuhu.. kenangan+pengalaman... hahah

    BalasPadam
  58. saya plak teringin giler nk mkn roti bakar, terus iron roti. siap letak kaya n butter siap2 hahaha kelakar btol. janji dpt mkn =)

    BalasPadam
  59. milo seterika!!! bajet choc bar / eskrim coklat! boleh lick lick! hahaha..

    BalasPadam
  60. hahahah!! cool kan zaman duk asrama? btw, ada jugak yg masak burger atas sterika. kalo terdesak nk makan megi tp takde air panas, pi beli teh o panas jap, pastu masak megi dlm teh o. bahahah.. semua tu pengalaman survival. hihi :P

    BalasPadam
  61. erk, rasa macam aku pernah buat yang no 2 tu..ehehe

    BalasPadam
  62. Tanpa Nama15.12.10

    pengalaman kt asrama yg inovatif(ya ka???):
    - tolong iron rmbut kwn bg lurus guna seterika baju... mmg lurus tp bau hangit
    -masak megi cm biasa, dlm tupperware, tp xdak sudu.. so celup je jari ramai2 dlm megi tuh.. panas siot..
    -plg xleh lupa, tp jgn kata pape eh.. tolong cabut bulu ke**ak kwn sbb dia x smpai.. hohoho.. xla kreatif mana tp erk.. xtau la nk kata..

    BalasPadam
  63. teringat dulu2 kalau beli coklat, pastu cair, letak celah2 lipatan baju lam loker. gerenti keras balik!!!!

    baju tak payah iron, lipat kemas2 letak bawah tilam.

    megi masak guna air water cooler ja, sebab takleh bawak peralatan letrik......

    hostel life rock!!!!!!!

    BalasPadam
  64. kalau duduk asrama takde pengalaman camni mmg rugi...
    pasal milo sterika tu, aku pnah try nk wat kat nestum n mende lain, tp tak jadi laa..
    adoi..

    BalasPadam
  65. ahaha..bnda2 ni sume normal ahh utk bdak2 asrama..nak2 sbp yg bleh kuar outing sbulan skali!haha

    BalasPadam
  66. no 2 dan 3 masa uni baru jumpa!
    lambatnya manusia ni
    -.-"
    makan megi dalam gayung masih relavan untuk dicuba.
    baru jumpa blog ni sudah katam pada waktu kerja.
    mekasey!
    hari ini saya tak stress
    (:

    BalasPadam
  67. bese la dok asrama, sume sme je. cm dh jd 1 trend..hoho
    haa..dlu ak de gak pnh wt mnde2 cm2. yg laen2 de gak cm msk megi dlm pembungkus megi 2 je n wt okok pki kertas..hehe..lol!

    BalasPadam
  68. bez gila bila teringat balek kngn d0k asrama..
    haha..best..best..
    sume dah ats sy prnh wat..wlaup0n sy ni masih l0wer f0rm..
    tambah-tambah lak sy bdak sbp..
    balek sebulan skali..hihi..

    BalasPadam
  69. biskut milo sedap!!!!
    masak bubur guna heater
    buat ns goreng n sgala lauk2 dlm periuk nasi...

    wah,rindu zaman duk hostel dlu

    BalasPadam
  70. huhuhu..idea iron milo nk jd keras mmg xdpt jumpa kt ne2 mlainkan mereka2 yg dok kt asrama..mmg best?!guna bkas polisterin nk jdkn sudu pn best?!what a beautiful moment?!he2..bnda plg kreatif?kalo nk baju cpt kering,sangkutkn kt kipas/wat 1 mini ampaian kt dlm dorm..men bola kochik(bola kertas yg digumpal2) dan gunakn selimut sbg net,mmg seronok duduk asrama ni..

    BalasPadam
  71. wahh..t'ingt zmn kt hstl dlu..
    rndu nye..

    BalasPadam
  72. ahaaa.seriusshit rndu gla!kngn jd dak hostel.mcm2.haha.indah y teramat laa sngt!:)

    BalasPadam
  73. ok, ko dulu mrsm mersing ke? aku pun kot, ko batch mana? haha

    biskut milo tu memang peberet kot dulu, makan time panas2 memang masyuk

    BalasPadam
  74. Tanpa Nama16.12.10

    curi penunu bunsen sekolah masak meggi.

    BalasPadam
  75. Tanpa Nama16.12.10

    yg milo tu mmg slalu buat kt asrama...peberet kot..haaha..
    tp yg lain2 tu bdk laki yg slalu buat..
    rindu giler kot zaman sbp dlu...
    mane dpt tmpt lain...

    BalasPadam
  76. Haha milo iron paling fames ;) HAHAHA

    BalasPadam
  77. waaaa.....dulu tak sekolah asrama..tatau dak asrama se "KREATIF" nih...
    pas SPM baru duk asrama....benda paling "kreatif" kawan tolong saya straight kan rambut guna irON!!
    haha....tapi sudah tentu tak sesedap milo seterika...

    rindu duk asrama.....

    BalasPadam
  78. hahaha..penah buat benda ni dgn shasya, mas, hana and zira. xde keje time spm. bukan dengan milo aje. dgn nestum juak..hahahah..nasi lemak pun penah uat. megi gayung tu x penah. megi baldi penah la (uat pekena orang mase bday mrk tp gune megi yang dh 2 3 hari..hehe..)..kenangan..:)

    BalasPadam
  79. awk awak, betul yg milo tu.. saya selalu buat.. haha

    BalasPadam
  80. milo tu sampai sekarang duk buat lagi..miahahahahah

    BalasPadam
  81. best2...mkn ramai2..;)

    BalasPadam
  82. so far mmg tau hanya bdk laki je wat perangai masak meggi dlm BALDI. aiyoyo..baldi yg buat basuh baju tuuu..tp guys mmg selamber kodok je telan..hahah..then lagi satu, masak megi/milo dlm electric kettle trus! hahaha..atoii..tuang milo or letak meggi dlm kettle skali ngn perencah and tekan boil. air masak, siap sume. -_-

    BalasPadam
  83. dulu masa dekat hostel, selalu buat milo iron tu, tapi warden marah bila dapat tau ;D
    HAHA ; teringin nak buat lagi ..

    BalasPadam
  84. hee penah juga buat milo tu dgn sudu tu . duduk asrama juga :) . tapi pernah buat kek batik dekat dorm ? mesti tak pernah kan ? hehe

    BalasPadam
  85. masa baru sebulan masuk matrix, ada spotcheck. roommate ajar cara sorok hp.

    beli sebungkus roti gardenia. keluarkan separuh isinya. tebuk lubang sama saiz dgn hp, atas dan bawah roti. then masukkn balik separuh roti td. warden check, hati dah berdebar2 mata pn nak jeling pada roti tp masih kontrol. sibaik hp ku selamat!

    BalasPadam
  86. ahaha yg biskot milo tu akak sy penah wat time kitorang kecik2.

    BalasPadam
  87. uihh..tiga2 nie pnah bwat kt oztel..mmang sume tu knangan....bez gler...tP bt0l gak,nk bnda uh,kne usaha arr camne nk wt...hehehe.yg pling best mkan maggi dalam gayung....air paip p0wn lpas klu nk ltak.asalkan knyang.hahahaa

    BalasPadam
  88. Tanpa Nama22.12.10

    haha. kalau duduk asrama memng kebulur.
    tengah malam pech masuk dapur dewan makan kat hostel. dengan berbekal kn nasi yang agk2 bole kenyang laa mkn . berlauk kn ikan goreng giler keras punye amat. macik nie betul laa, suruh budak asrama pakai polident cepat. hailaa. ok set. dalam loker ade kicap. pegi petik cili api tepi bangunan dewan mkn. peehhh, lapa punye pasal. sangup berkorban. hahahah - selipar jepun -

    BalasPadam
  89. Tanpa Nama22.12.10

    dulu kalau ade mase free kat asrama. kwan satu dorm akn timbul idea untuk buat spa.kami telah berkongsi satu timun yg berharga 50 sen sahaja, dan berkongsi seramai 8 orng untuk membuat spa. ala, yg letak dekat mate tu. haha.balik nie, nak buat lagi. seronoookk ! Tapi kali ni takkan melakukan kesilapan seperti dulu dimana tertinggal timun yang buh kat mata tu atas pinggan dekat meja makan. BILA DATANG JE BALIK ABAH DAH BANTAI MAKAN BUAT ULAM CICAH SAMBAL BELACAN, ASTAGHFIRULLAHALA'ZIM. Anak derhaka betul bagi ayah sendiri makan timun spa T_T.
    - sengal menyegal -

    BalasPadam
  90. mYseLf22.12.10

    -iron milo xpenah wat sbb xreti nk bajet masa. tp member bg rasa yg dia wat.
    -xleh pkai brg elektrik tp ktorg bwk rice cooker n heater senyap2.. spotchek baik punya sorok.. siap beli beras 10kg n telur 1 sgkar tu..heaven!
    -dlu mrsm, tim. presdt bwp lg tu, tp aq join je xtvt masak2.. menu glamer, buat jelly guna heater, then masuk locker bg sejuk. buat kek batik guna susu pekat+air panas+milo+biskut merry. msk locker bg set n boleh wat jmuan aras..megi n nasi goreng biasa la tu.. saip blh wat telur msk kicap lg lps warden ronda2 tgh mlm.. ha
    -mkn megi dlm baldi ke gayung ke xpenah cuba.. girls geli2 sket kut nk wat cm2.. cuma kenduri megi msk dlm tupperware besar pggl 1 aras mkn penah la..
    - pernah fly tp kdai plak ttp.. second try, kawan kantoi ngan pengetua.. seb baik aq xjd join sbb skt perut. ha. sian dorg msuk mhkamah.
    -zaman aq mrsm la aq rs zaman plg bes!

    BalasPadam
  91. huhuhu.. hubby citer dia makan maggi dlm baldi... huhu sadis.. me lak buat maggie mcm mamee...sedap.

    BalasPadam
  92. sy slalu patah kan polisterin kalau terdesak xde sudu..kalau masak megi dalam gayung tu agak melampau kreatif n inovatif dorg tu...hekhekehek

    BalasPadam
  93. iron blanket time musim tengkujuh...masyuk je tdo hahaha

    BalasPadam
  94. hahaha..salu je wat!~tapi yang megi dlm gayung tak penah lg..bdk laki kt mktb je salu wat..haha

    BalasPadam
  95. mktb aku dlu pnh ad kes kecurian...keje org yg dok sekitar...

    ble mlm je girls setiap dorm akn stay dlm 10 org masa prep...kna jga dorm...warden siap bekal wisel lg kt ketua...warden plak sorang satu ada walkie talkie..

    mcm2 kteorg spare jd senjata kt tpi katil ble nk tdo...mana la tau kot2 tbe2 muncul kt tgkp...ada yg gna pistol tembak cicak, pisau tolak, besi pe ntah cabut dari loker...mcm2 lg la...

    by the way, nk mntk izin tuan tanah share pasal ni kt blog...

    BalasPadam
  96. penah buat rebus hot dog dalam kettle?
    saya pernah! :)

    BalasPadam
  97. goreng telur atas iron! pastu telur tu jadi bentuk mcm tapak iron.. =_="

    BalasPadam
  98. elena:)29.12.10

    memang buat!! serriuss..

    BalasPadam
  99. elena:)29.12.10

    yg mkn megi lam gayung tu dak laki je yg buat..pki baldi pn bes gak,mkn rmi2..yg pmpuan rajin la sket gne tapue:)biasa..yg milo tu mmg dr kecik buat,sblom msok asrama pn da reti da selokbelok hidup ni..

    BalasPadam
  100. hahaha... aku penah wat biskut milo camtu mase kt hostel... skali kantoi ngn wareden... habes pakat kena denda.... insaf tak buat dh kt skolah...
    balik rumah aku ajar anak sedara aku buat...
    kesian giler dye kena rotan ngn mama dye.. hahaha....

    BalasPadam
  101. hahahahahaha....
    biskut milo tu sedap weh. boleh jadik gian. macam ecstasy. hahaha.

    BalasPadam
  102. Tanpa Nama1.1.11

    masak megi dlm plastik de tros...sbb tupperware da kne cmpak ngan pengawas sbb x clearkan tym spotcheck...nk hirop kuah tebuk lubang kt bawah plastik tuh....pantas dan efficient!!

    BalasPadam
  103. gila weh.
    bila ingat balik memang memori lah
    kau tahu x budak2 pompuan seterika rambut diorang & xmau cuti untuk 3 hari
    bajet mau lurus lah kan?
    haha.
    nway belog kau simple.
    tp sgt menarik hati :)

    BalasPadam
  104. kah kah kah!
    sume gua pernah buat time kt hostel dlu.
    bkn stakat gayung je,
    baldi pun gua buat masak megi jugak.
    mkn2 ramai2. nostalgik!

    BalasPadam
  105. Azlina8.1.11

    masak hot dog dlm kettle elektrik tu. dahla takde peti ais nak simpan. so lepas outing kena blk terus masak satu bungkus share ramai2 :)

    BalasPadam
  106. Tanpa Nama12.1.11

    dulu2 penah masak meggi,telur dlm kettle.
    mkn meggi ngn air masak je..pastu tunggu lame2 sampi meggi tu kembang.hahah~

    BalasPadam
  107. Tanpa Nama12.1.11

    zaman sekolah teringt bile prep jew..
    terus masok dlm almari menyorok..
    de kwn yg bdn kecik ddk kt celah2 di antara almari dan dinding pastu tutup bdn ngn kaen batik..konon2 tu baju yang br lepas basuh..ahhaha~

    last kantoi gak..

    BalasPadam
  108. atiera24.1.11

    haha...sumpah klaka...
    rindu nyewh zaman d hostel..:)

    BalasPadam
  109. Tanpa Nama25.1.11

    bile bace post nie, t'ingt waktu ddk asrm dulu..
    w/pown 2 tahun je tp ajr kat sy bnyk bnde..

    so, far stakat nie iron milo tu je la yg pernah buat.
    bile nk buat air nescafe yg 3 in 1 tu je, plastik die aku x buang dulu...lipat dua biar jadi sudu nk kacau air...ahaksss..gile pemls...

    BalasPadam
  110. abg angkat kite lagi dasat. bukan setakat megi gayung. tapi megi BALDI dye buatt. fuhh

    BalasPadam
  111. dulu kitorg bkn saje iron milo, batri yg seringgit 4 bijik yg pakai wat dengar walkman tu pn kena iron..recharge la konon..somehow, it works ^_^

    BalasPadam
  112. dulu pun wat gak mnde alah ni.pastu kena marah sebab tiba-tiba blackout.

    BalasPadam
  113. haha.. sama la.. smua tu pnah wat.. ktorang pnah ramai2 masak megi dalam baldi.. kongsi 10 org.. da la megi smua jenis campur.. dari tom yam sampai ke megi goreng.. tapi leh jer sumbat perut.. ahha..

    BalasPadam
  114. Paling menarik sekali aku pernah masak sosej dengan telur atas seterika. Habis jahanam seterika budak junior. Hahaha...

    BalasPadam
  115. Tanpa Nama9.2.11

    hahahaha..iron milo mmg trend budak2 mrsm ~

    BalasPadam
  116. pernah sorok hp dlm bantal. bantal tu gulung gulung ( dlm tu ade hp n charger) pastu balut ngan tudung bercorak2. then ikat2 hujung bantal tu wat macam gula2 choclairs. haha. slmt tak kantoi. dah la letak 'bantal' tu atas katil je time spotcheck dorm oleh warden :)

    milo tu paling sedap! kat rumah pown bleyh wat jugak.. hehe

    BalasPadam
  117. megi baldi paling terrbaaikkk...ehemm..byngkn mkn megi sorg2 pn kuar air idung...kalo ader 10org?nyum2... =D

    BalasPadam
  118. sumpah,x tipu29.3.11

    buat tempat lepak atas syiling dorm,ada lubang angin,kipas,tilam,tempat cas hp or masak air,lampu,meja main daun terup dan tempat paling selamat merokok dan swiming pool(tngki air)

    BalasPadam
  119. haha..siyes milo seterika dulu tu mmg buat!and nasi lemak tu..polisterinnya patahkan gune sudu..betul! kami buat..haha..mengingatkan nostalgia lama..x sangka kamu budak mrsm mersing jugak..hahaha..teruja!

    BalasPadam
  120. lagi satu bateri jemur kat panas!huahuahua..

    BalasPadam
  121. Tanpa Nama4.5.11

    Saya pernah bwat msak maggi,pengat oren (????),kek(??)dalam cawan besi atas iron..time tu kat hostel org pakat balik,cuti.tpi saya n kwan2 lain stay sbab dduk jauh..hehe..sronok,dah la f1 time tu.otai..=P

    BalasPadam
  122. haha aq pnah makn megi ngn pensil 2batang jadikn chop stick mase kt hostel dlu.. :)

    BalasPadam
  123. amyra sarudin11.5.11

    iron rambut gune seterika pastu amek gmba ramai2 gune fon yg dibawa curi2..

    BalasPadam
  124. Tanpa Nama16.5.11

    wahhh..engt dak2 hostel saya jek yg wat milo iron tu..kre ni satu malaysia ke apa yg wat..hebat ahh..hahahaha..lg satu kt hostel leh ajar kita cara berbisness..megi 80sen, milo sepaket 50sen..hahhaah windunyer

    BalasPadam
  125. Aku dulu kat asrama masak megi guna seterika bila water cooler tade. how? letak air n megi dlm kole besi, terbalikkan seterika, letak kole berisi megi+air tadi atas seterika yg terbalik tu, VOILA! tunggu smpai mendidih. hehe

    dan dgn seterika jgn penah jadi toaster roti. modus operandi sama mcm masak megi tadi. cara masak asrama FTW!

    BalasPadam
  126. megi dalam gayung, bancuh air utk jamuan dalam baldi, tu mmg biasa. roti bakar guna iron pun selalu gak buat tp milo iron x try lagi.. hehe

    BalasPadam
  127. ko budak mrsm mersing ka? thn bile?

    BalasPadam
  128. kt utm dlu...iron roti kebab(yg separa bulat tuu)!!! buat maggi ke pe dlm baldi n gayung<<<pernah...pernah gk dak2 ni buat almost boy la...i xsanggup..gelik jek...sorry guys..~ngeee

    BalasPadam
  129. nawawi6.7.11

    makan megi kari dalam baldi.. ahaha.. best woo... baldi tuh sebelum tuh.. buat basuh baju rendam sepnder kasut.. dah nak dekat seminggu.. malam light off selamba kacau megi dalam tuh.. pergh.. ahahah

    BalasPadam
  130. Tanpa Nama6.7.11

    ape yg penah dibuat mse kt asrama???

    1. iron milo 3 in 1 tue
    2. masak megi dalam baldi share ramai2...ahhaha
    3. masak sosej dlm heater( kumpul duet, share bli sosej )..ahhahah
    4. iron rmbt gne iron bj tue..nk rebonding kt kdai duet xd..hahaha..

    BalasPadam
  131. hehehehe!!!
    1-bisk0t mil0?yg dh ir0n rm1.00....yg bel0m 50sen
    2-outing bli sosej,fishball rendam dlm tupperware sejam....pkul 1 pagi,lepak luar d0rm mlantak rmai2...dhla angin sepoi2 bhase....masyukkk!!!
    3-s0rok hp?belah tilam sumbat/baling hp blakang loker!
    4-roti bakar the best!gne ir0n,siap bub0h butter,jem...

    BalasPadam
  132. Alamak>...Milo setereka tak pernah buat palk..rugi-rugi.
    tapi megi gayung pernah hehee.

    BalasPadam
  133. hehee.. best3x..
    makan megi lam gayung xpernah -_-"

    tapi clsmate laki penah citer.. senior masak megi dlm baldi pastu jual semangkuk sorg.. err..

    BalasPadam
  134. Tanpa Nama10.9.11

    EM..Pernah makan meggi tuang air sejuk...w/pun rasanya tdk sedap tapi yg penting hilang lapar,kawan kita sorg siap habis makan dua bungkus lagi meggi.makan megi mentah(hancurkan megi, campur perencah...makan)mcm keropok
    buka kelapa(sebiji kelapa) guna batu n pisau lipat,walaupun 2 jamkmdian baru berjaya minum airnya tapi yg penting..BERJAYA...indahnya kenangan tinggal di asrama

    BalasPadam
  135. Tanpa Nama10.9.11

    time student aku selalu sorok benda2 terlarang di asrama di belakng almari n luar tingkap...bila sdh jadi warden,budak2 tak boleh nak kelentong aku...hahaha..aku tau d mana dorg sorok benda2 terlarang...pengalaman tinggal d asrama 7 tahun banyak membantu bila dah jadi ckg ni,....

    BalasPadam
  136. mak aiih.. yang gayong tu tak penah try lagi. haha mcm2.

    BalasPadam
  137. aku dlu mrsm mersing gak. lps prep mlm msti bli nsi lmk ckgu salleh. tp plg best mkn megi lam baldi. mkn ramai2. b4 tu, gi ampaian dlu. amek mane2 hangar plstik yg tak gune, patahkn n jdkn chopstick. sumpah dak2 asrama ni kreatif melampau2. hahaha.

    BalasPadam
  138. aku dulu nak makan biskot ke, megi ke, nasi ke, fly je cari kedai bro. haha



    *nak iron baju tapi xda iron? senang je. letak baju elok-elok kat bawah tilam semalaman. esok pagi dah boleh pakai.

    BalasPadam
  139. Tanpa Nama27.11.11

    sekarang orang makan maggi goreng dah x pakai bekas. pakai plastik maggi tu je, x payah basuh terus buang

    terlebih 'kreatif'

    BalasPadam
  140. Tanpa Nama11.12.11

    hehh..sumpah rindu dowh zamantu..mmg bende2 ni kekal lah kan..mmg dah temurun semua2 tu, buat biskut milo lah, megi dlm gayung lah..hehh..tp,mmg plg indah r, las year,kire dah otai habes ar naek fom 3, segale pekakas masak ha kitorang bwk, rice kuker, senduk, minyak,bwg sgale bagai hahh..menu lain2 je hari2..kalo stok habes, fly pegi beli xpun curik je kat blok kh..heh..pikir2 balik, mak aii,, rajinnye kitorang masak ms kat ostel..kat umah??aishh,,xdenyee...

    BalasPadam
  141. Tanpa Nama16.3.12

    hahaha..biskut milo tu sy prnah buat:)

    best giler tnggal dkat asrama..

    unforgettable memory..

    BalasPadam
  142. hahaha..mmg memorable woo...
    perkara kreatif pnh buat kt hstel adalah :
    -masak kangkung goreng belacan, sambal mangga,sotong masak kicap dalm ricecooker..pdhl kat hstel xbley bwk ricecoker..gilaa sdpp woo..haha
    -main iron2 rmbut ngn member..pastu buat sesi photoshoot..main mekap2 laa..haha
    -panjat pagar asrama semata2 nak tgk AF (msa zaman AF2 dulu.msa tu still form 2 kot..)
    -Masak megi guna air sejuk sbb dah kebuluq sgt..haha


    smpai skrg still buat lg bnda2 kreatif tu.. ni last kat uitm..:D

    BalasPadam
  143. ade yg penah buat maggie dlm baldi ;D,,lagi makan besar punye

    BalasPadam
  144. Tanpa Nama8.12.12

    tak nak pergi prep punye pasal ..mnyorok bwh katil lpastu cover sikit gune kotak2 atau ape sgale beg atau brg ade kat bwh katil tu dgn kwan-kwan sampai la senior dah hbs round asrama..

    #ni kalau kantoi .. malu besar beb

    BalasPadam